Hidrofor Tamiri
Hidrofor bazen tek başına bazen de su deposu ile birlikte tercih edilmektedir. Binalarda şebeke su basıncının yeteri kadar olmadığı zamanlarda, basınçlı su ihtiyacını gidermek amacıyla kullanılan bir alettir. Böylelikle hidrofor sadece tek bir ev için kullanılamaz. Dolayısıyla tüm binanın aldığı bir karar olması gerekir. Belirli bir seviyeden sonra dolan depolar sayesinde binada herhangi bir yerde açılan suyun basıncı anında düşer. Depoyu ağzına kadar tamamen doldurmak çok tehlikelidir. Bu sebepten dolayı kompresör ile hava elde edilip kompresör otomatiği sayesinde basınç azaldığı an kendiliğinden devreye girer.
Hidrofor bozulmaları su yetersizliği, basınç şalterinin bozulması, düzensiz gelen elektrik akımı ve genleşme tankı gibi sorunlardan meydana gelir. Basınç ayarı binalarda dairelerin yüksekliğine göre değişir ve ideal basınç değeri 5 Bar olarak bilinir. Yangın söndürme tesisatında ise durum farklıdır. 10 bar yangın söndürme tesisatında normal değer olarak bilinir. Hidrofor seçimi yaparken ; debi (su miktarı), emme derinliği, basma yüksekliği, emme hattı çapı ve basma hattı, dikey olarak kullanılan su borusu mesafesi, boruların çapı, tesisatlarının üretim malzemesi gibi etkenler dikkate alınmalıdır. Hidrofor pompada otomatikleşen her sistem olarak bilinir. Pompalar manuel olarak kullanılırken, hidrofor ekipmanlarla kullanılır. Hidrofor asla susuz çalıştırılmamalıdır. Susuz çalışma ihtimaline karşı içine su seviye fraktürü konulmalıdır. Bilhassa susuz çalışırsa hidroforun içi yanar.
Hidrofor tamiri firması olarak Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Saray, Marmaraereğlisi, Ergene, Muratlı, Silivri, Lüleburgaz çevresine hizmet vermekteyiz. Her türlü hidrofor arızalarında firmamız ile iletişime geçtiğiniz taktirde sorununuza çözüm bulunacaktır.
Hidroforun Çalışmamasına Neden Olan Sorunlar
Hidroforun çalışmamasına neden olan bir kaç sorun bulunmaktadır. Bunlar; şalter veya sigorta atması, basınç şalterinde arıza, hidrofor şalterinde arıza, hidrofor koruma termiği arızası, kireçten tıkanma sorunu, pastan kitlenme sorunu ve motor yanması şeklinde sıralanabilir.
Hidroforun su basmama sorunu da çok fazla görülmektedir bunun sebepleri; tesisat vanalarının kapalı kalması, imbisat deposundaki su basıncının bitmesi, piston pompalı hidroforlarda subaplar arızalı veya plastik piston deformeye uğramış olmasıdır. Eğer hidrofor çok sesli çalışıyorsa ; piston dağılması, kayış deformesi, motor arızası, contada deforme olmuş olabilir. Musluklardan hava gelmesi durumunda ; hidrofor hava yapmış, imbisat deposunda problem olmuş olabilir. Hidrofor kendi kendine çalışmaya başlıyorsa; çek valf bozulmuş veya arıza olabilir , kuyudan emiş yapıyorsa klape arızası olabilir.
Bu arızaları önlemek için hidrofor temizliğine çok dikkat edilmelidir. Özellikle elektrik motorunun temiz olduğundan emin olunmalıdır. Pompa ve fan gövdesi temiz olmalıdır. Temizlik yaparken üzerine kesinlikle su tutulmamalı, nemli bir bez yardımı ile silinmelidir. Temizlikten sonra üzerinde bez kağıt gibi eşyalar bırakılmamalıdır. Bu eşyalar soğutma fanının üstünde bırakılırsa soğutma fanı hava erişimi kesilir veya kısıtlanır bu iki durumda da hava emişini yapamaz ve motor yanar. Emiş hattında filtre var ise 15 günde bir temizliği kontrol edilmelidir. 6 ayda bir hidrofor tankının havası kontrol edilmelidir. Arızaları tamir için öncelikle eldiven takılmalı, güç şalterleri kapatılmalı, koruyucu bir gözlük takılmalı, yalıtkanlık özelliği olan paspaslar üzerinde çalışılmalı ve bilgi sahibi uzmanlar tarafından tamir edilmelidir.